Om du er nybegynner i kryptomiljøet, så anbefaler vi at du først leser vår artikkel om hva blokkjedeteknologi er.
Chainlink er en desentralisert orakel-tjeneste, som tar sikte på å koble smarte kontrakter med data fra den virkelige verden. Siden blokkjeder ikke kan få tilgang til data utenfor nettverket, er det nødvendig med orakler for å fungere som datafeeds i smarte kontrakter. Orakel leverer eksterne data (f.eks. Temperatur, vær) som utløser smart kontrakten etter oppfyllelse av forhåndsdefinerte forhold. Deltakere i Chainlink-nettverket blir incentivisert (gjennom belønning) for å gi smarte kontrakter tilgang til eksterne datafeeds.
Hvis brukere ønsker tilgang til data utenfor kjeden, kan de sende inn en anmodende kontrakt til ChainLinks nettverk. Disse kontraktene vil matche den anmodende kontrakten med de aktuelle oraklene. Kontraktene inkluderer en omdømmekontrakt, en ordre-matching kontrakt og en samlet kontrakt. Den samlede kontrakten samler data om de valgte oraklene for å finne det mest nøyaktige resultatet.Chainlink er et av det første nettverket som tillater integrering av datakilder til blokkjeden. Det er veldig mange blokkjeder som bruker smartkontrakter som må kunne innhente data og informasjon fra kilder utenom blokkjeden. Formålet med chainlink er å lage en bro mellom disse datapunktene. Utenom denne broen vil man ikke kunne få utnyttet det fulle potensiale av smartkontrakter. Chainlink kan innhente data fra banker, markeder, eventer, vær, temperatur osv. og dele dette med forskjellige smartkontraker som integrerer dette med blokkjeden..
Et eksempel kan være at Peder skal betale Øyvind 10 Ethereum når det blir 20 varmegrader i Oslo. Da programmeres dette inn i smartkontrakten, og henter jevnlig inn værdata fra f.eks. yr.no via Chainlink. Dataen fra yr.no sender ChainLink til smartkontrakten på ethereum. Når det blir 20 grader i Oslo, vil betalingen fra Peder til Øyvind gå igjennom.
Chainlink ble laget i 2017 av Sergey Nazarov og Steve Ellis som skrev whitepaper sammen. Nettverket bruker smart kontrakter og åpnet i 2019. Chainlink plubliserte et nytt whitepaper i april 2021: Chainlink 2.0: Next Steps in the Evolution of Decentralized Oracle Networks.
Å sende Chainlink er veldig lett, man velger hvor mye du vil sende og til hvilken adresse. Nesten som en vanlig bankoverføring. .
En Chainlink-adresse kan se slik ut “0x98c63b7b319dfbdf3d811530f2ab9dfe4983af9d”. Sender du midler til feil adresse, eller en adresse som ikke er i bruk er det du har sendt mest sannsynlig borte for alltid, så sjekke nøye at du sender til riktig adresse. De aller fleste apper og børser har en QR-kode du kan skanne for å få opp wallet adressen.
Det er mange forskjellige måter og oppbevare din Chainlink på. Men den store forskjellen er om du lagrer dem “cold” eller “hot”. En hot wallet er koblet til internett og du har tilgang til den uansett hvor du befinner deg, så lenge du har internett. En cold wallet er ikke koblet til internett og du oppbevarer dine LINK på “offline”. Man kan fortsatt sende inn LINK til en cold wallet.
Hot-wallet - Er alle internett sky-wallets, mobil, software og børs wallets.
Cold-wallet - Er hardware, typisk USB eller lignende.
Skal man kjøpe cold-wallets anbefaler vi at du kjøper dem rett fra leverandøren og ikke gjennom Ebay fra privatpersoner. Det er veldig mange som blir frastjålet ETH når de er kjøpt gjennom en privatperson.
Du kan lese mer om Wallets/Lommebøker her.
For øyeblikket (13.01.2022) finnes det 467,009,550.44 LINK i sirkulasjon. Link har en maks forsyning på 1,000,000,000 LINK. Chainlink har gått ut med at den totale sirkulasjonen skal bli fordelt slik:
35 % skal holdes til ecosystemet og nodeoppratører
35% vil bli solgt gjennom IDO
30% vil gå til selskapet for videre utvikling