Hvis du skal oppbevare bitcoins eller annen kryptovaluta på egenhånd, er du nødt til å lagre dette et sted. Dette kan du gjøre med å anskaffe deg en digital lommebok for dine kryptovalutaer - også kjent som en “wallet”, eller lommebok på godt norsk.
En wallet blir det samme for kryptovaluta som en bankkonto blir for vanlig penger. Den lar deg motta, lagre og sende Bitcoin og annen kryptovaluta. På samme måte som en bankkonto har et kontonummer, så har en wallet en eller flere wallet-adresser. En adresse kan f.eks. se slik ut: 33W4ztTH5JXXR1eDzrnfWELSL33m87Awyn. Det er en walletadresse som må benyttes når du skal overføre kryptovaluta til din wallet, på lik linje som om du skal overføre penger til et kontonummer.
De fleste walletene har en adresse du kan kopiere, eller en QR-kode som scannes. Dette er for å gjøre det enklere å sende adressen til den som skal overføre kryptovaluta til din wallet.
Ordet "wallet" blir ofte brukt i flere sammenhenger. Det kan for eksempel være snakk om en spesifikk adresse (blokkjede / wallet-adresse), en programvare for oppbevaring av kryptovaluta eller lignende. Begrepet har i bunn og grunn blitt en fellesbetegnelse for "det stedet" eller "hvordan" man oppbevarer kryptovaluta. Hos JuJu bruker vi blant annet begrepet "lommebok", "lommebøker" og "primærlommebok" i forbindelse med dine blokkjede-adresser ved innbetaling av kryptovaluta til din konto.
Wallet-adressen(e) i din wallet inneholder noe som kalles “private nøkler” eller “private keys”. Disse private nøklene brukes for å bekrefte at det er du som eier walleten/adressene og autentisering av transaksjoner. De private nøklene er hemmelige koder som ingen utenom deg må få tak i, da de har tilgang til kryptovalutaen din. I de fleste wallet-løsninger holdes disse også skjult for brukeren, som i stedet bruker et vanlig passord for å logge seg inn i walleten.
Enkelt forklart, så er en wallet en app/programvare, nettside, system eller enhet som administrerer de private nøklene dine for deg.
Om du skulle miste tilgangen til din wallet og derav dine private nøkler, vil kryptovalutaen du hadde lagret/tilgang til bli borte for alltid. Eller med andre ord, er det ingen som noen gang kommer til å kunne autentisere (signere) transaksjoner med dine private nøkler igjen, og derfor vil de aldri kunne brukes mer. Det er derfor svært viktig med backup og eventuelle andre tiltak for å forhindre at dette skjer. Eksempelvis kan man lagre de samme private nøklene flere steder, i forskjellige typer wallets - og gjerne backup av disse i tillegg.
Hot wallets og software wallets (online)
Hot wallets er wallet-tjenester eller programvare som er på enheter som er koblet til internett. Dette kan f.eks. være en datamaskin, server, mobiltelefon, nettbrett osv. Disse kalles ofte også "online wallets".
Fordelen med slike type wallets er at det er enkelt å ta i bruk, er lett tilgjengelig og det pleier ofte å være en gratis tjeneste/programvare. Ulempen er at så lenge de private nøklene befinner seg på et system som er koblet til internett, så er risikoen større for at disse kan komme på avveie (hacket).
Cold wallets og hardware wallets (offline)
Cold wallets er wallets hvor nøklene er lagret på enheter som ikke er koblet til internett - dvs. offline. Dette gjøres ofte på enheter som er spesialdesignet for å sikre kryptovaluta.
Fordelen med slike wallets er at det er langt vanskeligere at disse faller i feil hender, da man må ha fysisk tilgang til enheten det er lagret på, da den ikke er koblet til nettet. I tillegg pleier selve walleten og ha en PIN-kode eller lignende for et ekstra lag med beskyttelse. Ulempen med denne type wallets er at de ofte koster penger, er mer komplekse å bruke og er mindre tilgjengelige.
Det finnes mange forskjellige wallets - både online (hot), offline (Cold), software og hardware. Hva som er best for deg må du selv vurdere ut ifra din egen erfaring, kunnskap, risikovillighet, brukervennlighet osv. Et fint sted å starte er bitcoin.org sin egen oversikt over Bitcoin-wallets: https://bitcoin.org/en/choose-your-wallet.