Hva er Litecoin (LTC)?

Publisert 30.03.2022 17:45:54  |  Sist oppdatert 02.05.2022 11:15:39

Om du er nybegynner i kryptomiljøet, så anbefaler vi at du først leser vår artikkel om hva blokkjedeteknologi er.

Definisjon

Litecoin er en peer-to-peer kryptovaluta og er nesten helt identisk som Bitcoin. Det eneste som skiller Litecoin fra Bitcoin er at Litecoin genererer raskere blokker og bruker en annen kryptering kalt Scrypt som proof of work (POW). Litcoin (LTC) fungerer som en valuta og omtales gjerne som virtuell valuta eller kryptovaluta. Den er bygget på blokkjedeteknologi, og fungerer uten en mellommann som f.eks en bank.

Men hva betyr det sånn egentlig?

Man kan se på Litecoin som en digital versjon av penger. Men i motsetning til vanlig fiat som vi er vandt med, så er det ingen bank som kontrollerer det. I stedet så blir det finansielle systemet i Litecoin kjørt av tusenvis av computere som er spredt rundt i verden. Hvem som helst kan delta i dette økosystem ved å laste ned softwaren. Teknologien som Litecoin er bygget på, kalles blokkjedeteknologi. Se denne artikkelen for å få en bedre forståelse om hvordan det fungerer.

Litecoin’s kan ikke bli sensurert, kan ikke bli brukt flere ganger (“double-spending” problemet ved digitale verdier), og transaksjoner kan gjennomføres når som helst og til hvem som helst.

Når ble den laget og av hvem?

Litecoin ble laget av en tidligere Google-ingeniør som het Charlie Lee i 2011, to år etter Bitcoin. Da Charlie Lee annonserte oppstarten til Litecoin på et populært Bitcoin-forum kalte han det “Lite version of Bitcoin”.

Hva skiller Litecoin fra Bitcoin?

Den store forskjellen som skiller Litecoin fra Bitcoin er krypteringen på nettverket. Bitcoin bruker SHA-256 algoritme, men Litecoin bruker en nyere algoritme kalt Scrypt. Litecoin har noen fordeler over Bitcoin, den første er hastigheten, noe som er grunnen til populariteten til Litecoin. Bitcoin har en gjennomsnittlig transaksjonstid på 9 minutter, mens Litecoin har ca 2-3 minutter.

Hvordan sender man en LTC?

Å sende Litecoin er veldig lett, man velger hvor mye du vil sende og til hvilken adresse. En Litecoin adresse kan se slik ut “LQTpS3VaYTjCr4s9Y1t5zbeY26zevf7Fb3”. Sender du midler til feil adresse eller en adresse som ikke er i bruk er alt du har sendt mest sannsynlig borte for alltid, så sjekke nøye at du sender til riktig adresse. De aller fleste apper og børser har en QR-kode du kan skanne for å få opp wallet adressen.

Hvordan oppbevarer jeg LTC?

Det er mange forskjellige måter å oppbevare din LTC på. Men den store forskjellen er om du lagrer dem “cold” eller “hot”. En hot wallet er koblet til internett og du har tilgang til den uansett hvor du befinner deg, så lenge du har internett. En cold wallet er ikke koblet til internett og du oppbevarer dine LTC “offline”, man kan fortsatt sende inn Litecoin til en cold wallet.

Hot wallet - Alle internett sky-wallets, mobil, software og børs wallets

Cold wallet - Er hardware, typisk USB eller lignende.

Skal man kjøpe cold wallets anbefaler vi at du kjøper dem rett fra leverandøren og ikke gjennom Ebay fra privatpersoner. Det er veldig mange som blir frastjålet LTC når dem er kjøpt gjennom en privatperson.

Du kan lese mer om Wallets/Lommebøker her.

Hvordan oppstår det LTC og hvor mange LTC vil eksistere?

Den eneste måten og lage nye Bitcoin’s på er gjennom en prosess som vi kaller mining. Ved mining bruker man datakraft for å behandle transaksjoner og sikre Litecoin-nettverket. Se for deg et stort datasenter, bare desentralisert fordi du har minere spredt rundt i hele verden, dermed er det ingen som har full kontroll over nettverket. Minere lager blokker som inneholder alle transaksjoner som har blitt gjort, for å kunne lage en blokk må man løse et vanskelig matematisk problem. Når en blokk er løst sendes den ut til nettverket og binder seg til alle andre blokker (tidligere transaksjoner), derfor ordet blokkjede. Den som fullfører en blokk blir betalt av Litecoin nettverket i Litecoin. Denne belønningen blir halvert hvert 4 år. I 2011 fikk du 50 LTC for å fullføre en blokk og nå i 2021 får du 12.5 LTC.

Litecoin har en maks sirkulasjon på 84 millioner. Den 14.02.2022 er 83% av den totale forsynigen til Litecoin minet. Det er da 69.6 millioner Litecoin i sirkulasjon.

Prishistorikk

LTC startet med en salgspris i 2013 på 4.38 dollar. Per 30.03.2022 står pris på ca. 131 USD per LTC.