Hva er Ethereum (ETH)?

Publisert 08.12.2021 17:00:30  |  Sist oppdatert 16.02.2022 16:16:06

Om du er nybegynner i kryptomiljøet, så anbefaler vi at du først leser vår artikkel om hva blokkjedeteknologi er.

Definisjon

Ethereum er et desentralisert nettverk som kjører digitale applikasjoner (smart-kontrakter). Ethereum-plattformen er bygget på blokkjedeteknologi, mye på samme måte som Bitcoin.

Men hva betyr det sånn egentlig?

På Ethereum-plattformen er det en digital valuta som heter Ether. Det er ofte dette folk refererer til når man kjøper Ethereum. Denne kan på lik linje med Bitcoin brukes som digital valuta ved å sende, motta og betale for tjenester.

Det som er unikt med Ethereum i forhold til Bitcoin, er at du kan kjøre smart-kontrakter på blokkjeden. Dette gjør at du lett kan bygge applikasjoner som utfører oppgaver uten en tredjepart - alt blir gjort gjennom digitale apper/programmer kalt dApps. En smart-kontrakt er kode som lagres i en blokkjede og utføres automatisk når forutbestemte vilkår og betingelser er oppfylt.

Med andre ord, så kan du f.eks. kode inn at Øyvind skal gi Peder halvparten av avtalt betaling i Ether før jobben er gjort, og resterende etter. Et annet eksempel kan være at du kun betaler for hvert minutt du ser av en film, eller hører på en sang.

Når ble den laget og av hvem?

Ethereum ble laget av Vitalik Buterin i 2015. Vitalik sammenlignet Bitcoin med en lommekalkulator, den er designet til å gjøre en ting, noe den gjør veldig bra, men du kan ikke gjøre noe annet med den. Så Vitalik lagde Ethereum. En annen sammenligning som ofte blir brukt er at BTC og LTC er litt som en gammel telefon som kan kun ringes med, mens ETH er mer som en smarttelefon, som man kan gjøre mye mer med.

Hvordan sender man en ETH?

Å sende Ethereum (Ether) er veldig lett, man velger hvor mye du vil sende og til hvilken adresse.

En Ethereum-adresse kan se slik ut “0xb6886cea201612f83f4f7d457db7bf33bb7ca1b5”. Sender du midler til feil adresse eller en adresse som ikke er i bruk, er det du har sendt mest sannsynlig borte for alltid, så sjekke nøye at du sender til riktig adresse. De aller fleste apper og børser har en QR-kode du kan skanne for å få opp wallet adressen.

Hvordan oppbevarer jeg ETH?

Det er mange forskjellige måter og oppbevare Ethereum (Ether) på. Men den store forskjellen er om du lagrer dem “cold” eller “hot”. En hot-wallet er koblet til internett og du har tilgang til den uansett hvor du befinner deg, så lenge du har internett. En cold-wallet er ikke koblet til internett og du oppbevarer verdiene “offline”. Man kan fortsatt sende inn Ethereum til en cold-wallet.

Hot-wallet - Er alle internett sky-wallets, mobil, software og børs wallets.

Cold-wallet - Er hardware, typisk USB eller lignende.

Skal man kjøpe cold-wallets anbefaler vi at du kjøper dem rett fra leverandøren og ikke gjennom Ebay fra privatpersoner. Det er veldig mange som blir frastjålet ETH når de er kjøpt gjennom en privatperson.

Du kan lese mer om Wallets/Lommebøker her.

Hvor mange ETH vil eksistere?

For øyeblikket (18.11.2021) finnes det 118,3 millioner Ethereum. Nye mynter blir minet frem og Ethereum har ikke et makstak på lik linje som Bitcoin.

Hva vil bli annerledes med Ethereum?

Grunnet Ethereum gir oss muligheten til å benytte smartkontrakt på blokkjeden, så vil det være mulig å lage en rekke produkter og tjenester. Dette er hvorfor Ethereum er spesielt interessant for finanssektoren. Hva slags produkter og tjenester som konkret vil bli utarbeidet er per dags dato for tidlig å si sikkert, men her er mulighetene mange!

Her er noen eksempler:

  • Desentralisert kryptobørs (DEX)
  • Automatiske låneprotokoller
  • Gaming - Betaling via ETH in-game

Prishistorikk

ETH startet med en salgspris i 2015 på 0.75 dollar. Per 01.12.21 står pris på ca. 4 700 USD per ETH.