|

Likviditet

Publisert 05.03.2021 02:23:04
Sist oppdatert 25.07.2024 19:48:16

Likviditet eller markedslikviditet er et uttrykk som brukes mye i sammenheng med kryptobørser og kryptohandel. Som et generelt økonomisk uttrykk betyr likviditet betalingsevne. I denne sammenhengen kan det forklares som evnen til å kjøpe eller selge i et marked uten å påvirke prisen i stor grad.

God likviditet i et marked betyr at det er enkelt å kjøpe eller selge den mengden du ønsker, raskt og til omtrentlig den prisen som markedet viser. Hvis et marked har lav likviditet kan det være vanskelig å få kjøpt eller solgt uten at du må gå opp eller ned i pris, eller at det tar langt tid før en ordre fylles.

Likviditet i et marked er avhengig av at det er tilstrekkelig med kjøpere og selgere som er villige til å handle i nærheten av markedets pris. For at du skal kunne kjøpe må noen andre være villige til å selge minst like mye, og visa versa.

Ordretyper og likviditet

Likviditet er viktigere for noen typer ordre enn for andre.

En limit-ordre har en fastsatt pris, og vil bare fylles dersom det er noen som er villige til å handle til denne prisen. Med andre ord er ikke umiddelbar likviditet kritisk for en limit-ordre. Hvis prisen på limit-ordren er for høy eller for lav vil den bare bli liggende til noen er villige til å handle med den prisen. God likviditet kan likevel være en fordel for å få fylt ordren raskt.

I motsetning er likviditet svært viktig for en market-ordre. En market-ordre vil fortsette å fylles med tilgjengelige ordre uansett pris helt til den er fylt, markedet er tomt eller du ikke har mer tilgjengelig valuta å kjøpe/selge for.

Market-ordre hos JuJu har en fastsatt prisglidning-grense på 5% for å unngå situasjoner hvor kunder får en svært urimelig pris. Dette betyr at en market-ordre vil avsluttes dersom prisen blir dyrere enn +-5% fra markedspris. Alle deler av ordren som ble utført innenfor +-5% forblir.